StIvesNet

 

verhalen over een vrolijke God
tales about a joyful God

Pieter Taselaar

 

KUNST (2)

Daar loop je dan, in een park, een stukje gecultiveerde schepping. Soms mooi, met name in het voorjaar, soms wat somber stemmend, in de herfst.

Dan ineens is daar een kunstwerk: een rijtje 'bomen', dat wil zeggen, een rijtje buizen die loodrecht in de grond zijn geplaatst, voorzien van een aantal groene uitsteeksels, die takken voorstellen.

Elke keer wanneer ik daar voorbij loop krijg ik een gevoel van verzet en onbehagen. Hoe komt dat toch?

Ik weet dat de bewoners destijds bij de plaatsing van het werk hebben geklaagd, dat er bomen moesten worden gerooid om deze 'kunstbomen' te kunnen plaatsen.

Ik weet, dat ook de burgerlijke gemeente niet zo gelukkig was met de vormgeving van het kunstwerk en aan de verontruste bewoners liet weten, dat de subsidietrein niet meer tegen te houden was. Hogere instanties hadden al een bijdrage toegezegd en daarom was het ineens allemaal niet zo erg meer. Was dat de reden van mijn ongenoegen?

Neen, ook dat niet. Onzuivere politiek kom je overal tegen, dus verbaas je je niet wanneer dat ook in de kunst geschiedt.

Neen, mijn ongenoegen zit hem in de vanzelfsprekendheid waarmee zowel de kunstenaar als de mensen die zich als subsidiegevers met dit kunstwerk bemoeiden zo vanzelfsprekend van hun eigen gelijk uitgingen.

De mensen begrijpen er toch niets van, dus laat ze maar even afkoelen en na een poosje praat niemand er meer over.

En zo geschiedde. Enkelen hebben zich nog even over het kunstwerk ontfermd door een bepaald type verfkwast te hanteren en de 'verroeste buizen' wat op te knappen maar ook daar weet de gemeentereiniging wel raad mee en nu, een jaartje later, kunnen de kunstbomen ongestoord groeien.

Mijn ongenoegen zit hier : zijn de direkt verantwoordelijken wel klein genoeg geworden om ons te laten zien wat er nu ECHT bedoeld wordt met dit kunstwerk?

Hebben de kunstenaar voorop en de subsidiegevers daarachter zich het vuur uit de sloffen gelopen om ons allen duidelijk te maken wat de betekenis en de funktie van dit kunstwerk is?

Want het maakt toch wel enig verschil of je een werk maakt voor jezelf of voor de gemeenschap?

De schepping gaat door en de Schepper zelf loopt zich het vuur uit de sloffen om ons ervan te overtuigen dat het goed is wat er tot stand gekomen is en dat wij er met elkaar van mogen genieten. De bijbel is een en al tekst en uitleg.

Nu de kustenaars en de rentmeesters van de schepping nog.

Of willen zij groter zijn dan de Schepper _ Kunstenaar Zelf??

 

PIETER TASELAAR
CV
e-mail

KUNST (1)
 

TALES HOME

 

back | st Ives Net home | Selected Art | artists | join | culture | courses | links | email

copyright © 1997 StIvesNet
Seppäläntie 860   51200 Kangasniemi   Finland
tel +358 44 264 12 12
 e-mail

website developed by Lucien den Arend
in cooperation with DutchDeltaDesign

sky photo: copyright © Marco de Nood
grachtenpand te koop